THE COOK — Повар

Giles Mild/nay, 24, has been a professional cook for three years. He and his father talk about his choice of career.

Giles

I think i’ve always been interested in cookery. My grandparents (on my mother’s side) lived in a huge old manor house in Lincolnshire and they had a wonderful cook. She made fantastic standard English food: her roast beef and Yorkshire pudding was out of this world. I used to love going down to the kitchen and watching her work, and picked up a lot of cooking tips from her. I realised that I wanted to be a cook when I was about 12. I went to a boarding school and when other boys chose to do sport, I chose cookery.

By the time I was 15 I had taken over the cooking at home for my parents’ dinner parties, and I had started to make up my own recipes. I knew my parents would not approve of cooking as a career, so I decided to introduce them slowly to the idea. I told them that I wanted to do a cookery course for fun, and I went for a month to a hotel in Torquay. I enjoyed it so much. I knew I couldn’t put off telling my parents any longer, so I brought the schooled up one night over dinner. At first there was silence, and then my father asked me why. I explained that was cooking like painting a picture or writing a book. Every meal was act of creation. I could see that my father was not convinced, but he didn’t get angry he just patted me on the shoulder and smiled. My mother kissed me. And now that I have opened my own restaurant, I think they are very proud of me. However, my grandfather (on my father’s side) is not so kind, he thinksI‘m mad to have given up farming.

Giles’ father

I know that times have changed, but I was brought up with a butler and a cook to look after me, and I never went near the kitchen.

I was taken aback at first when Giles announced what he wanted to do. His grandfather still hasn’t got over it, but his mother and 1 are delighted that he is doing something he enjoys.

Nowadays anyone with a job that he enjoys very lucky.

VOCABULARY

cookery [‘kukərɪ] — кулинария

out of this world — великолепный, прекрасный

to pick up — быстро научиться (чему-то); перенять (навыки)

to bring up the schooled — задавать вопросы, выносить на обсуждение

to take aback — поражать, изумлять, удивлять

QUESTIONS

1. What and who influenced Giles’ choice of career?

2. What did his parents want him to do?

3. What was the parents’ attitude to the choice of career at first?

4. Has the parents’ changed attitude? If so, why?

5. In what way do the parents think that times have changed since they were young?

6. Do parents influence your choice of career? How?

7. Would you like to do a cookery? Why?

Повар

24-летний Джайлс Майлдмей работает профессиональным поваром уже три года. Он и его отец рассказывают о том, как он выбрал эту профессию.

Джайлс

Я вспоминаю, что всегда интересовался кулинарией. Мои бабушка и дедушка по матери жили в огромном поместье в Линкольншире, и в них была отличная кухарка. Она фантастически готовила типичную английскую еду: Ее ростбиф и йоркширский пудинг были замечательные. Я любил спускаться в кухню и наблюдать, как она работает: я перейняв у нее много навыков в приготовлении пищи. Я понял, что хочу быть поваром, когда мне было около 12 лет. Я учился в школе-интернате и, когда другие мальчики отдавали предпочтение спорту, занимался кулинарией. Когда мне исполнилось 15 лет, я стал дома готовить еду к вечеринкам моих родителей и начал придумывать собственные рецепты. Я знал, что мои родители не одобрят приготовления пищи как профессию, поэтому я решил постепенно приучать их к этой мысли. Я сказал им, что хочу заниматься кулинарией для развлечения и уехал на месяц в отель к Торквею. Мне это очень понравилось. Я знал, что больше не могу откладывать разговор с родителями, поэтому поставил вопрос на обсуждение как-то во время ужина. Сначала наступило молчание, а потом мой отец спросил меня почему. Я объяснил, что приготовление пищи похоже на рисование картины или написание книги. Каждое блюдо — это процесс творчества. Я видел, что не убедил своего отца, но он не рассердился, он просто похлопал меня по плечу и улыбнулся. Мать поцеловала меня. А теперь, когда я открыл свой ресторан, я думаю, что они гордятся мной. Однако мой дидусь отчество не относится к этому так доброжелательно, потому что считает безумием оставить сельское хозяйство.

Отец Джайлса

Я знаю, что времена изменились, но, когда я рос, у меня были дворецкий и повар и я никогда близко не подходил к кухне.

Сначала я был удивлен, когда Джайлс сообщил, чем он хочет заняться. Его дедушка до сих пор не привык к этому, но жена и я рады, что он делает то, что ему нравится.

За наших дней любой человек, имеющий любимую работу, — это счастливый человек.

Предложения интернет-магазинов